Kako odabrati najbolji uredski stol

Kako odabrati najbolji uredski stol

Stolovi dolaze u svim različitim oblicima i veličinama. Lako je pomisliti da samo trebate odabrati onu koja izgleda onako kako želite i koja se uklapa u vaš prostor, ali postoje i druge stvari koje treba uzeti u obzir. Dok smo na poslu, provodimo mnogo sati sjedeći za svojim stolom, pa kako pronaći stol koji ne samo da izgleda kao dio, već i odgovara radnom prostoru i vašim svakodnevnim zadacima?

DVA VAŽNA PITANJA

Koliko ćete vremena u prosjeku provesti za svojim radnim stolom u danu?

Ako sjedite za svojim stolom samo nekoliko sati dnevno, stol možete izabrati  vjerojatno odabirom jednog jednostavnog stola na temelju stila koji vam se najviše sviđa. S druge strane, ako tamo radite od jutra do večeri, morate pažljivije razmisliti o veličini, dizajnu, kvaliteti i funkcionalnosti. Možda biste takođe željeli razmisliti o nadogradnji  stola koji ima opciju podešavanja visine stola gdje možete i stojati ako radite dugo kako biste spriječili štetno sjedenje.

Što trebate imati pri ruci dok radite?

Ako trebate staviti puno stvari na svoj stol, kao što je stolno računalo, kao i bilo koji prijenosni uređaj, fiksni telefon, ladice za pisma za papirologiju i još mnogo toga, morat ćete odabrati veliku radnu površinu za sve. Međutim, ako imate samo prijenosno računalo i mobitel, onda možete lako raditi za puno manjim stolom i uštedjeti prostor u uredu za druge stvari – pohranu ako vam je potrebna ili možda udobnu sofu. Naravno, to će ovisiti i o tome koliko je prostora dostupno u uredu. Ako imate ograničen prostor na podu, ali trebate puno radnog prostora, razmislite o odabiru stola drugačijeg oblika ili o postavljanju tračnice na zaslon stola kako biste oslobodili prostor.

DIZAJN

Ravna ili pravokutna radna površina

Pravokutni stolovi su prostorno učinkoviti i često se koriste u uredima gdje je prostor ograničen. Idealni su za postavljanje  pri stvaranju grupe radnih stanica i lako se mogu odvojiti pregradama i ekranima.

Ovalna radna površina

Uredski stolovi s ovalnom površinom omogućuju vam da sjednete bliže svom radnom području, što vam daje udoban i ergonomski radni položaj s dobrom potporom za ruke.

Kutni stolovi

Ergonomski kutni stolovi ili veći modeli u obliku slova L dobro se uklapaju u sobe neobičnog oblika u kojima želite iskoristiti kutne prostore, ostavljajući središnju podnu površinu slobodnom za stol za sastanke, na primjer. Za ljude koji rade sa papirologijom , ova postavka daje dovoljno prostora za to bez osjećaja skučenosti. Dizajn u obliku slova L također je savršen za održavanje sastanaka izravno za vašim stolom.

Odabir boje i vrste drveta

Većina uredskih stolova danas je izrađena od laminata. Laminat je materijal koji se lako održava, dizajniran tako da izgleda kao pravo drvo koje ne blijedi i ne grebe te će izdržati svakodnevnu upotrebu u užurbanim uredima. Ako prolijete jutarnju kafu po laminatu ili zaboravite upotrijebiti podmetač, nema potrebe za brigom jer će se samo obrisati. Alternativno, furnir se završava tankim slojem pravog drva. Budući da je pravo drvo, izgledat će prirodnije. Međutim, s vremenom će furnir izblijedjeti od izlaganja svjetlu i može se lako obilježiti. Općenito je bolje za izvršne urede ili stolove u salama za sastanke nego za svakodnevnu uredsku upotrebu.

Oba materijala su dostupna u spektru boja drveta, ali laminat također dolazi u modernijim tonovima crne, bijele i sive – popularan izbor u modernom uredu.

ZNAČAJKE I DODATNA OPREMA

Stolovi za sjedenje

Sjedilački način života predstavlja jednu od velikih opasnosti za zdravlje našeg vremena, cjelodnevno sjedenje za stolom jedan je od najvećih čimbenika rizika. Na sreću, tome se može suprotstaviti korištenjem aktivnog uredskog namještaja, kao što je stol za sjedenje, dok radite. Prebacivanje između sjedenja i stajanja tijekom dana savršen je način da održite svoje tijelo u pokretu i izbjegnete bolove povezane s cijelim danom u istom položaju. Stojeći stolovi skuplji su od standardnih, ali na tržištu su dostupni opcijama s dobrim vrijednostima, poput onih iz AJ Products-a, i oni su dugoročno isplativi ulaganje u vaše zdravlje i dobrobit. Iz poslovne perspektive pokazalo se da povećavaju produktivnost.

Vodilica  za stol

Nosač alata za stol inovativan je način da skinete zaslon računala ili prijenosno računalo s radne površine tako da imate više radnog prostora. Možda ćete moći ugraditi i ladicu za pisma za sve  papire. Traka se nalazi na stražnjoj strani radne ploče i integrirana je u zaslon stola na udobnoj visini za gledanje zaslona. Ako ne možete stati na veći stol jer imate ograničen prostor, ali vam uvijek nedostaje prostora za rad, ovo je jednostavno, ali vrlo učinkovito riješenje.

Ostali pribor

Drugi jednostavni dodaci također bi mogli učiniti vaš rad učinkovitijim i organiziranijim: jedinica ladice koja stane uz ili ispod radne površine za tiskanice i važne papire, pretinac za kabele za sprječavanje neurednih zapetljanih žica ili ruka monitora kako biste osigurali da je vaš zaslon udesno visine, na raspolaganju vam je mnogo opcija za prilagođavanje radnog prostora. Dodajte osobne dodatke kao što su obiteljske fotografije, biljke ili blagdanske uspomene kako biste se na poslu osjećali kao kod kuće.

Nemojte raditi oko svog stola, pobrinite se da vaš stol radi za vas!