Razbijmo neke uobičajene mitove o zdravlju i tjelovježbi

Tajno vježbanje tijekom radnog vremena jednako je dobro kao i kratak i intenzivan trening nakon posla. Ili? Postoji mnogo mitova i istina o vježbanju i zdravlju u uredu. Ako vjerujete onome što je rečeno, ispijanje previše kafe može dovesti i do nemogučnosti gubitaka težine. Što je istina, a što nije istina? Ovim razbijamo neke mitove o vježbanju i zdravlju u uredu!

1. Ako treniram nekoliko sesija tjedno, nije važno sjedim li mirno na poslu

 
LAŽNO. Vrijeme koje sjedite tijekom dana ne možete nadoknaditi intenzivnim treninzima navečer. Mirno sjedenje na poslu i dalje je štetno na način koji vježbanje ne nadoknađuje. Osam sati sjedilačkog načina života svaki dan može dovesti do pretilosti, dijabetesa tipa 2, visokog krvnog tlaka i kardiovaskularnih bolesti.
Pobrinite se da varirate između sjedećeg i stojećeg položaja na poslu i pravite redovite pauze gdje se krećete. Možda će biti dovoljno raditi male stvari kao što su odlazak do fotokopirne mašine, pokupiti šalicu kafe ili otići do svojih kolega na razgovor umjesto komunikacije putem e-pošte. Druga ideja bi mogla biti hodanje na traci za trčanje neko vrijeme ili korištenje stolnog bicikla dok radite. Tada pokrećete cirkulaciju krvi i bolje kontrolirate šećer u krvi.

2. Vježbanje niskog intenziteta sagorijeva više kalorija od vježbanja visokog intenziteta.
 
LAŽNO. Dugi i nisko intenzivni treninzi daju otprilike iste rezultate kao kratki i trening visokog intenziteta, kaže Mikael Mattsson koji je sportski fiziolog u Školi gimnastike i sporta u Stockholmu. Razlika je u tome što kratki treninzi gube više energije tijekom vremena i troše energiju čak i nakon treninga. Dakle, nije samo ono što izgorite tijekom treninga, već ono što izgorite tijekom ostatka dana.

Nije neuobičajeno da u svom prepunom rasporedu nema mjesta za vježbanje. Zatim imajte na umu da uvijek možete tajno trenirati u uredu. Ne mislimo da se morate iskradati usred dana da biste otišli u teretanu na sat vremena. Postoji niz vježbi koje možete raditi čak i dok sjedite za stolom. Pokušajte držati noge paralelno s podom 1 minutu i osjetite koliku razliku to čini mišićima nogu. Bolje je manje intenzivno trenirati na ovaj način kada trebate sačuvati energiju za popodne.

3. 5 minuta tjelovježbe jednom dnevno ne donosi ništa dobro
 
LAŽNO. U idealnom slučaju, trebali biste se kretati barem 30 minuta svaki dan, ali to, naravno, može biti teško dobiti između posla, pokupiti i odvesti djecu, kuhati i druge poslove. Zatim imajte na umu da čak i nekoliko minuta čini više nego ništa. Ako imate priliku, možete napraviti jednostavne pregibe u koljenima ili nekoliko brzih sklekova u uredu tijekom kratkog odmora ili kada dođete kući. Ili zašto ne biste trčali nekoliko puta uzastopno uz stepenice umjesto da idete dizalom? Pet minuta čini više nego što mislite!

Nije važno ako ostanete bez daha, naprotiv, bolje je ako završite odgovarajući trening za nekoliko minuta. Kada izvadite sve što imate, mišiće prevarite da pomisle da je vrijeme za puno tjelesne aktivnosti i tijelo počinje trošiti više energije. To ima učinke na zdravlje, kao što je povećano uzimanje kisika, smanjena razina masnoća u krvi i poboljšana osjetljivost na inzulin, što može spriječiti dijabetes. Ne zaboravite da je svatko drugačiji i da oblik vježbanja koji odgovara drugima ne mora odgovarati vama. Testirajte se što pozitivno utječe na vaše tijelo i vašu dobrobit.
 

4. Kofein može dovesti do gubitka težine
 
LAŽNO. Kofein nema znanstvenu uzročno-posljedičnu vezu s povećanim gubitkom težine. Iako kofein donekle pojačava metabolizam, nema dokazan dugotrajan učinak na težinu. Uobičajeni razlog zašto kafa nema veći utjecaj na zdravlje je taj što mnogi dodaju mlijeko ili šećer, što značajno podiže unos kalorija. Međutim, kofein daje više energije što znači da možete biti aktivniji tijekom dana. Ako imate dug put do aparata za kavu i pijete puno šalica dnevno, također ćete dobiti malo dodatne vježbe kada idete naprijed-natrag.