Savršen ergonomski radni prostor – pred vama!

Savršen ergonomski radni prostor – pred vama!

Koliko često se nađete nagnuti nad stolom pogrbljenih leđa i napetih ramena? Ono što obično slijedi su bolovi u vratu, ramenima i leđima, što može dovesti do dugotrajnih ozljeda. Dobra uredska stolica i pravi radni stol dobar su temelj za bolji i zdraviji radni položaj. Njih bi trebalo nadopuniti ergonomskim dodacima dizajniranim za ublažavanje naprezanja.

Kako postaviti ergonomsku radnu stanicu

1. Uredska stolica s rukonaslonima

Imati pravu stolicu ključno je kada radite u uredu, tako da morate odabrati udobnu stolicu s mnogim značajkama prilagodbe. Preporučuju se rukonasloni koji se mogu podesiti po visini i širini. U idealnom slučaju, rukonasloni trebaju biti blizu tijela tako da ne morate ispružiti ruke kako biste ih odmorili: malo ispod lakta dobra je visina za prirodan odmor vaših ramena. Također biste trebali moći prilagoditi visinu sjedala i položaj naslona kako bi odgovarali vašem tijelu. Odaberite stolicu s mehanizmom koji prati vaše pokrete i koji vam omogućuje da lako prilagodite svoj položaj sjedenja, kao što je sinkroni ili asinkroni mehanizam. Odgovarajuća uredska stolica naravno da će imati kotače kako biste spriječili da se prenatežete dok dopirete do stvari na stolu ili oko njega.

2. Elektropodizni uredski stolovi

Cjelodnevno sjedenje u jednom položaju uzrokuje naprezanje mišića koje može dovesti do dugotrajnih zdravstvenih problema i bolova. Najbolji načini za rješavanje ovog problema su pravilno sjedenje na stolici koja vas pravilno podupire i prebacivanje između sjedećeg i stojećeg položaja. Važno je mijenjati opterećenje različitih mišićnih skupina tijekom radnog dana, kao i odvajanje vremena za odmor i oporavak. To vrijedi i za mozak i za mišiće. Elektropodizni uredski stol idealan je za modificiranje vašeg radnog područja kako biste omogućili rad u stojećem i sjedećem položaju. To je također dobar način da osigurate da je vaša radna površina na pravoj visini za vas, bez obzira koliko ste visoki ili koju vrstu stolice imate. Ako stojite za svojim stolom, podloga protiv umora neophodna je za sprječavanje bolova u donjim zglobovima.

3. Stalak za monitor

Monitori trebaju biti postavljeni na udaljenost od ruke s gornjim rubom u ravnini s vašim očima. Ovaj položaj znači da su vam oči blago nagnute prema dolje i da se ne suše tako brzo. Ako je monitor postavljen previsoko, pomaknut ćete glavu i podići bradu kako biste mogli gledati prema dolje, što dovodi do lošeg sjedećeg položaja i bolova u vratu i ramenima. Kako biste postigli dobru ergonomiju, koristite ručicu monitora koja se može podesiti okomito i pomicati naprijed, natrag i u stranu kako biste je mogli pravilno nagnuti. To također znači da se monitor može lakše prilagoditi različitim korisnicima.

4. Držači dokumenata

Ispisivanje dokumenata za čitanje uz rad na računalu nije neuobičajeno. Postavljanje držača za dokumente između tipkovnice i monitora računala omogućuje vam učinkovitije čitanje iz papira bez savijanja vrata. Tada možete usmjeriti pogled naprijed-natrag između papira i monitora bez naprezanja vratnih mišića.

5. Naslon za lakat

Podlaktice i zapešća trebaju počivati na radnoj površini dok tipkate kako bi se mišići mogli opustiti. Korištenje naslona za lakat pomoći će vam da lako postignete ovaj ergonomski položaj kada radite za stolom. Naslon radi sa standardnim i niskoprofilnim tipkovnicama kako bi se spriječilo naginjanje zapešća prema gore dok tipkate. To pomaže pri opuštanju mišića ramena, ruku i zapešća, te spriječava ozljede koje se ponavljaju.

6. Oslonac za noge

Kada sjedite za stolom, trebali biste moći nasloniti stopala na pod dok sjedite zavaljeni u stolici kako biste skinuli pritisak s bedara. To možda neće biti moguće ako vaš stol ili stolica nisu pravi za vas, ali oslonac za noge može pružiti jednostavno rješenje. Za najbolju potporu, oslonac za noge trebao bi biti podesiv po visini i moći pratiti kut vaših stopala. To poboljšava cirkulaciju i smanjuje pritisak na mišiće i živce nogu. Osim toga, podignuti položaj vaših stopala znači ergonomičniji položaj sjedenja jer ćete se moći zavaliti u svoju uredsku stolicu bez pognutosti, dopuštajući naslonu da u potpunosti podupire vaša leđa kako biste poboljšali držanje i smanjili napetost.